Presentació

Quan parlem de destrucció de l'hàbitat tothom té al cap una idea molt a grans trets del fenomen, desprovista de qualsevol subtilesa. Així doncs, pensem sovint en una destrucció massiva i lineal. Es comença a destruir un ecosistema per una banda i s'acaba de destruir per la banda contraria.

Potser en ocasions ha estat així, especialment quan la destrucció ha estat ocasionada per la construcció de grans obres d'enginyeria. Podem citar el cas dels grans embassaments d'aigua, entre d'altres.

No obstant, en la major part dels casos, la destrucció d'un ecosistema és un procés lent que no té una localització definida. Els seus efectes no es deixen sentir d'immediat. De fet, un ecosistema es pot destruir en certa mesura sense que els efectes siguin evidents. Sovint, però, els efectes de la destrucció arriben de sobte, sense que res indiqui que la destrucció d'un petit percentatge de l'hàbitat tindrà una repercussió sobre el sistema que no ha tingut el conjunt dels canvis precedents.

Això sol passar en aquelles situacions en que la destrucció de l'hàbitat no segueix una sistemàtica sinó que es va duent a terme en petits passos localitzats aleatòriament en l'espai i en el temps.

Pensem, per fixar idees, en la urbanització d'una àrea forestal. En primer lloc, potser s'establiran unes poques explotacions agrícoles, ben separades. Més endavant, s'establiran petits nuclis de xalets, també situats a l'atzar. El procés continuarà amb l'aparició dels nous nuclis i el creixement dels ja existents. L'hàbitat original es conservarà en certa mesura però cada cop en porcions més petites i nombroses.

En una situació com la que hem esmentat, cal esperar que els efectes de la fragmentació de l'hàbitat siguin més importants que els de la seva destrucció pròpiament dita. En aquesta unitat estudiarem de forma qualitativa però formal els motius d'aquest fenomen i en destacarem la seva universalitat. En altres paraules, veurem que els mateixos motius que l'expliquen, es poden trobar en una gran varietat de situacions físiques. Finalment, proposarem maneres de minimitzar l'impacte d'aquests canvis, en el cas que sigui impossible evitar-los.

Taller de simulació medi ambiental
2009-02-27