El 46% de la radiació solar que arriba al nostre planeta és absorbida per la superfície terrestre. Una quantitat menor (23% del total) és absorbida per diferents components de l'atmosfera, com l'aire, la pols o els núvols i la resta (31% del total) és reflectida per l'aire, els núvols i la superfície terrestre.
La dinàmica de l'atmosfera i dels oceans permet una redistribució de les diferents quantitats d'energia rebudes des del sol a diferents latituds. Les superfícies dels oceans i continents perden constantment energia, que es irradiada cap a l'espai exterior en longituds d'onda que depenen de les seves respectives temperatures. La major part són superiors a 4 . Aquest tipus de radiació s'anomena radiació terrestre o d'onda llarga. Part de la radiació d'onda llarga emesa per la superfície terrestre, és absorbida per alguns gasos de l'atmosfera i torna a emetre's en totes direccions, inclòs cap a la Terra. Aquest gasos són, sobre tot, vapor d'aigua, , , i CFCs. La presència d'aquests gasos redueix la pèrdua efectiva de calor de la superfície terrestre i eleva substancialment la temperatura. Aquest procés s'anomena efecte hivernacle i els gasos que hi intervenen activament es designen com a gasos hivernacle. La magnitud de l'efecte hivernacle depèn de la concentració de cadascun dels gasos i de la forma en que aquesta concentració varia amb l'alçada.
Des del començament de la segona revolució industrial, l'emissió de gasos hivernacle, especialment de , ha anat creixent, tal i com es pot apreciar a la Fig. 2. Les principals causes de l'augment del atmosfèric són l'augment de la seva generació com a conseqüència de l'ús de combustibles fòssils (petroli, gas i carbó) i la disminució del seu consum degut als canvis en el règim d'explotació de la Terra, en particular de la desforestació de les selves tropicals humides. Una altra font important de és la producció de ciment.
Curiositat: El documental An Inconvenient Truth (2006), presentat per l'ex-vicepresident dels EUA Al Gore, va contribuir decisivament a desvetllar la preocupació pública per aquest fenomen |
Taller de simulació medi ambiental