Els models discrets i continus que hem vist fins ara tenen en comú que són intensius. Amb això es vol dir que tan sols tenim en compte el nombre de membres total de l'espècie i no la manera com està distribuïda geogràficament.
Està clar que quan parlem de o de estem comptabilitzant uns membres que estan localitzats en una determinada regió. No obstant, podem ser més explícits en aquest punt i utilitzar models que incorporin la localització dels membres de l'espècie com una informació més del model. Aquests models s'anomenen extensius
Uns models extensius particularment interessants són els autòmats cel·lulars. Un autòmat cel·lular consisteix en un conjunt de caselles (cèl·lules) cadascuna de les quals pot tenir un nombre finit d'estats diferents.
Els autòmats cel·lulars evolucionen per torns i totes les caselles es governen pel mateix conjunt de regles. Una condició que han de complir les regles és que l'estat d'una casella tan sols pot dependre de l'estat de les caselles del seu entorn en el torn anterior i de la història de la pròpia casella.
Els diferents autòmats cel·lulars es caracteritzen per
És habitual, per evitar que la matriu es quedi petita, considerar que la topologia de la matriu es toroïdal. Això vol dir que una casella de l'extrem dret de la matriu és veïna de la de l'extrem esquerra. El mateix passa amb les caselles de l'extrem superior i inferior.
En general podem dir que els autòmats cel·lulars no són models que puguin donar respostes definitives ja que tan sols intenten simular la natura a grans trets. No obstant serveixen per fer-nos una idea de quines són les lleis més essencials que intervenen en un fenomen.
Taller de simulació medi ambiental