L'atmosfera està unida a la Terra per l'atracció gravitatòria. Arriba a la màxima densitat al nivell del mar i disminueix ràpidament en vertical cap a dalt. El 97% de l'atmosfera es concentra en els 29 primers quilometres a partir del nivell del mar.
Es pot distribuir l'atmosfera en zones o capes segons diferents criteris: per la seva composició, per la seva temperatura o per la seva densitat. El més habitual és basar-se en les variacions de temperatura que s'experimenten a mida que augmenta l'alçada respecte el nivell del mar. A la Fig. 1 s'observa aquesta distribució de la temperatura així com les quatre grans zones a diferenciar:
Després d'aquesta capa es troba una enorme banda de radiacions (coneguda com magnetosfera) que s'estén fins a uns 55000 d'alçada, encara que no constitueix un estrat atmosfèric pròpiament dit.
En l'estudi de la contaminació atmosfèrica, la troposfera representa la capa de més interès ja que és la zona a on té lloc el transport dels contaminants més importants. S'hi produeixen importants moviments verticals i horitzontals de masses d'aire (vents) i hi ha una relativa abundància d'aigua, degut a la seva proximitat a la hidrosfera. Per aquesta raó és la zona on es localitzen els principals fenòmens climàtics: pluges, vents, canvis de temperatura, ...
Des del punt de vista de la seva composició química, les capes anteriors es poden agrupar en dues grans zones: Homosfera (des del nivell del mar fins a 80 ) amb una composició química molt uniforme pel que fa a la proporció de gasos que la constitueixen i Heterosfera (des de 80 fins a uns 10000 ).
Curiositat: A la Homosfera hi pertanyen la troposfera, la estratosfera i la mesosfera, essent a la troposfera la zona on es produeixen el 79% de les reaccions químiques de l'atmosfera. |
Taller de simulació medi ambiental